Benedict tojás

Hozzávalók:


A rétegezéshez
4 szelet kenyér - teljeskiőrlésű rozs
4 szelet bacon - füstölt
saláta
retek - hónapos

Hollandi mártáshoz
10 dkg vaj
2 db tojássárgája
4 teáskanál citromlé
2 teáskanál fehérborecet
1 csapott kávéskanál só
1 csapott kávéskanál fehérbors (őrölt)

Buggyantott tojáshoz
4 db tojás (nagyobb, "L"-es méretű)
2 evőkanál ételecet (10%-os)
1 kávéskanál só
2 L víz

Elkészítés:


A hollandi mártással kezdjük. Egy lábasban vizet forralunk. A vajat kockákra vágjuk.
A tojássárgáját 2 teáskanál citromlével és a fehérborecettel elkeverjük egy fém edényben. A forrásban levő víz fölé helyezzük (ne érjen a vízbe!) és a gőzben elkezdjük keverni, apránként hozzáadjuk a vajat.
Amikor a vaj elolvadt, levesszük a gőzről, ízesítjük a sóval, borssal, majd visszatesszük a gőzre, besűrítjük. Vigyázzunk, ne főzzük túl, mert kicsapódik a tojás. Félretesszük, melegen tartjuk
A kenyér szeleteket megpirítjuk, majd egy pohárral köröket szaggatunk belőle. A leeső részeket elfogyasztjuk majd megmaradt mártással
A buggyantott tojáshoz egy lábasban vizet forralunk, mikor forr hozzáadjuk a sót és az ecetet. A tojásokat egyenként fogjuk, feltörjük egy tálkába, majd egy szedőkanálba öntjük óvatosan, nehogy a sárgája kifolyjon.
A forrásban levő vizet, gyöngyözve forróra mérsékeljük, majd a tojásokat szépen beleengedjük a vízbe. Itt vigyázni kell, mert a tojásfehérje gyorsan elkezd megfőlni, tehát ráfől a kanálra. Addig főzzük a tojásokat, míg a fehérje megszilárdul. Óvatosan kiszedjük, lecsöpögtetjük, egy tányérba helyezzük.
A kenyérszeleteket megkenjük hollandi mártással, ráfektetünk szépen egy-egy szelet bacont, majd ráhelyezzük a lecsöpögtetett buggyantott tojásokat. A tojások tetejére egy csíkban még hollandi mártást csorgatunk. Díszítésként, persze el is fogyasztjuk, saláta levelet és retek szeleteket teszünk, kínálunk mellé. Fogyasztáskor ízlés szerint sózzuk. Jó étvágyat!

Trükkök, tippek, praktikák:


A buggyantott tojás Benedict módra, magyarul Benedek tojás egy finom, mutatós reggeli.