Bodzalekvár

Hozzávalók:


50 dkg bodzabogyó
50 dkg alma
40 dkg kristálycukor
2 citrom
1 dl víz
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag dzsemesítő
őrölt fahéj

Elkészítés:


Az érett, fekete bodzaszemeket egy villa segítségével húzd le a szárról, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy jól ellepje őket. A víz tetején úszkáló bodzaszemeket szedd le, és dobd ki a szemétbe. A megmosott és alaposan lecsepegtetett bodzát tedd egy edénybe, majd nyomd rá a citromok levét, és öntsd rá a vizet. Add hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerint szórd meg őrölt fahéjjal, és keverd össze. Az almát hámozd meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeld hozzá a bodzás-cukros elegyhez, és keverd alaposan össze.

Tedd fel a tűzre, majd főzd addig, amíg a bodzaszemek összeesnek. Ez körülbelül 20 perc. Amikor a bodza és az alma is teljesen puha, vedd le a tűzről, és szórd bele a dzsemesítőt. Jó alaposan keverd össze, töltsd az üvegekbe, és légmentesen zárd le. Pár percre állítsd fejtetőre, majd fordítsd vissza, és hagyd szobahőmérsékleten teljesen kihűlni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Így tudod megkülönböztetni az ehető és a mérgező bodzát!

Tudtad, hogy a bodzának két fajtája van, az ehető és az enyhén mérgező?
Előbbi a fekete bodza, mely körülbelül három-tíz méterre nő meg, fás szárú növény. A virágai az egész bokron megtalálhatóak. Az ágai ernyőszerűen lefelé csüngők, a belsejük szivacsos.

A mérgező gyalogbodza lágy szárú, nem nő meg akkorára, mint a fekete bodza. Az ágai és a termések is felfelé állnak. Fogyasztása hányást, hasmenést, látászavarokat okozhat.