Bodzaszörp - 2

Hozzávalók:


35 – 40 bodzavirág
5-6 nagy citrom
3 kg kristálycukor
1 kg barna cukor
6 liter víz
10 dkg citromsav
1/2 teáskanálnyi Na-Benzoát

Elkészítés:


A kristálycukorból és nagyjából 5 liternyi vízből cukorszirupot főzök. A barna cukrot karamellizálom, és a maradék vízzel felöntöm. Óvatosan, nagyon fröcsög az elején! Amikor a cukor felolvadt, összeöntöm a két szirupot, egyet még rottyantok rajta. A barna cukros karamellizált szirup adja majd a szörp isteni plusz aromáját a bodzavirág mellé, érdemes pepecselni vele pár percet.

A citromokat alaposan lesikálom, és felkarikázva a kihűlt szirupba teszem. Mehet bele a bodzavirág is. A legjobb, ha nem kell lemosni őket, tehát tiszta, por és bogármentes bokorról szedjük. A citromsav és a nátrium-benzoát kerül bele végül. Hűvös helyen, 5-6 napig pihentetem, naponta néhányszor átkeverem. Végül leszűröm, és tiszta üvegekbe töltöm.
Remek kis szörp télire, bár csendesen megjegyzem, nálunk még soha nem érte meg egy palack sem az őszt! Pedig érdemes meghagyni pár üveggel, mert a tavasszal-nyáron szedett erdei kincsek jó szolgálatot tesznek majd télen! Akár hiszed, akár nem a bodza is gyógyhatású!