1 kg borjú hús
2 fej vöröshagyma
3 ek zsír
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
ízlés szerint só
1 ek. pirospaprika
1 mokkáskanál kömény
bors
a túrógombóchoz:
40 dkg túró
2 db tojás
12 dkg búzadara
csipetnyi só
kapor
1 evőkanál vaj
2 dl tejföl
A felaprított vöröshagymát aranysárgára pirítjuk a zsírban, a tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, és elkeverés után beletesszük a húst, a paprikát és a paradicsomot. Sózzuk, és lefedve pároljuk. Zsírjára lesütjük, a húst mérsékelten pirítjuk. Kevés vízzel felengedve tovább pirítjuk. Addig folytassuk a zsírjára pirítás, pici vízzel felengedés körforgását, míg a hús meg nem pirul.
A túrógombóc hozzávalóiból homogén masszát készítünk, néhány órára félretesszük, hogy a dara megszívhassa magát. Gombócokat formázunk belőlük, nagyságukat ízlésünk szerint alakítsuk ki, majd a gombócokat sós, forrásban lévő vízben kifőzzük. Megolvasztjuk a vajat, egy percig dinszteljük rajta a finomra vágott kaprot, erre szedjük a lecsepegtetett túrógombócokat. Tűzálló tálba tesszük, meglocsoljuk tejföllel, és forró sütőben átmelegítjük, majd a pörkölt mellé tálaljuk.