1 kg megtisztított csirkeszárny
5 dkg vaj
2 db chili
1 kk pirosparika
1 tk tabasco szósz
1 ek napraforgó olaj
a kéksajtos mártogatóshoz:
2 dl tejföl,
fél gerezd fokhagyma,
3 dkg kéksajt,
a csomag zellerszár
A kéksajtos mártogatóshoz:
2.5 dl tejföl
10 dkg rokfort vagy más kékpenészes sajt (pl. gorgonzola)
fokhagyma
ízlés szerint citromlé
só
A csirkeszárnyakat kettévágom és 15 perc alatt előfőzőm. Ez a lépés elhagyható ugyan, de nagyban meggyorsítja a sütést.
A szárnyakat sózom és egy kanál zsiradékkal forgatom össze. Optimális esetben nyílt tűzön, ennek hiányában sütőben, rácson, 200 fokon addig sütöm, míg a bőre ropogós nem lesz.
A vajat felolvasztom, hozzáadom a chilit, a pirospaprikát, a tabascot és szükség esetén sózom. Az átsült szárnyakat alaposan beleforgatom a vajas keverékbe, hogy mindenhol bevonja a szósz.
Mellé kéksajtos mártogatóst tálalok zellerszárral, ami tökéletesen ellensúlyozza a csirke csípősségét. A tejfölbe belemorzsolom a kéksajtot, hozzáadom a zúzott fokhagymát és sózom. A zellerszárakat keresztben is és hosszában is felezem.