Cékla

Hozzávalók:


3 kg cékla
3 dl 10%-os ecet
25 dkg cukor
2 evőkanál só
1 kávéskanál köménymag
1-2 szál torma üvegenként
1 késhegynyi tartósítószer.

Elkészítés:


A céklákat jó alaposan megmossuk, majd annyi vízben, ami ellepi, megfőzzük.
Kb. 1 órát szoktam főzni, nem szoktam teljesen puhára főzni. Ha megfőtt leöntjük a főzőlevet és hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Én recés késsel szoktam, akkor szép csíkos lesz a cékla.
Elkészítjük a felöntő levet is.
2 liter vízbe tesszük a cukrot, sót, köménymagot és az ecetet, majd felforraljuk. Üvegbe tesszük a céklaszeleteket, és rá öntjük az ecetes levet, amíg ellepi, a tetejére tesszük a késhegynyi tartósítót, és jól rácsavarjuk az üveg tetejét.
Egy nagyobb lábasba tesszük, az üvegeket öntünk alájuk vizet és feltesszük a tűzre forrni. Ha felforrt, még 10 percig forraljuk, majd takarók közé téve hagyjuk kihűlni. (dunsztoljuk)