Citromtorta - Olasz

Hozzávalók:


A tésztához

25 dkg liszt
25 dkg cukor
25 dkg vaj
3 nagyobb tojás
2 citrom reszelt héja és kifacsart leve
fél zacskó sütőpor
1 dl tejföl
1 dl kefir vagy joghurt
fél mk. só
1 mk. vaníliaaroma
A mázhoz

10 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 citrom kifacsart leve

Elkészítés:


Melegítsd elő a sütő 170 fokra. Tortaformát bélelj ki sütőpapírral, vagy vajazd körbe és szórd meg liszttel.

A mennyei citromtortához a cukrot a vajjal keverd habosra, majd egyesével add hozzá a tojássárgákat, ezt követően a vaníliaaromát, a citromlevet, majd a kefirt vagy joghurtot, végül a tejfölt. Keverd krémes állagúra. A tojásfehérjéből készíts kemény habot.
Mérőedénybe mérd ki a lisztet, keverd el benne a sót, a sütőport és a reszelt citromhéjat. Add hozzá a vajas krémet, végül a tojáshabot – óvatosan, nehogy összetörjön – szintén keverd a torta tésztájába.
Öntsd a sütemény sűrű krémes tésztáját a tepsibe vagy tortaformába, told a sütőbe és süsd 45-50 percig, amíg szépen megpirul a teteje és a közepe is megsül.
A sütőt zárd el, de hagyd a süteményt a sütőben, amelynek ajtaját résnyire hagyd nyitva.
Közben készítsd el a mázat, amelyhez a mascarponét keverd habosra a porcukorral, majd add hozzá a citromlevet is. Ízlésesen, szépen elrendezve kend a mázat a még langyos citromtortára. Miután teljesen kihűlt, szeletelve vanília és/vagy citromfagylalttal kínálhatod.