Cseh fánk – tarkedli

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához
250 g finomliszt
25 g élesztő
1 tojás
300 ml tej
20 g vaníliás cukor
50 g mandula reszelék
csipetnyi só olaj a sütéshez
50 g cukor

Hozzávalók a gyümölcspüréhez
400 g friss vagy mirelit vegyes erdei gyümölcs
50 g finom kristálycukor
Hozzávalók tejszínhabhoz
2 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
1 tasak habfixáló
1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:


Egy nagyobb tálba cukrot, élesztőt teszünk, hozzáöntjük a meleg, de nem forró tejet, a lisztet, a tojást, a vaníliás cukrot, a mandulareszeléket, alaposan összegyúrjuk, majd konyharuhával letakarjuk, és fél óráig kelni hagyjuk. A tésztát lisztezett felületen nagyjából 1 centisre kinyújtjuk, és közepes pogácsakiszúróval kerek fánkokat készítünk. Magas falú serpenyőben, bőséges olajban mindkét oldalról kisütjük a tarkedliket.

Gyümölcsszósz: a fahéjjal, vaníliás cukorral ízesített tejszínből habot készítünk, a habfixáló fokozatos hozzáadásával. Az erdei gyümölcsöket cukorral összemelegítünk, majd a tarkedli mellé öntjük, és fahéjas tejszínhabbal kínáljuk. Citromfűvel vagy borsmenta levéllel díszíthetjük.