Csörögefánk

Hozzávalók:


35 dkg liszt
5 tojássárga
1 evőkanál cukor
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál rum
olaj
csipet só

Elkészítés:


Szitáld egy nagyobb tálba a lisztet, majd dolgozd össze a szobahőmérsékletű vajjal, a cukorral, a tojássárgával, a tejföllel, a sóval és a rummal. A massza akkor jó, ha hólyagos, és elválik az edény falától. Takard le, és 20-30 percig pihentesd.

Ezt követően lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát fél centi vastagra, és derelyevágóval készíts rombusz alakú formákat. Mindegyik közepére vágj egy körülbelül kétcentis csíkot, és ezen hurkold át a két, egymással szemben lévő csücsköt. Spirál formájú tésztát is készíthetsz. Akkor vágj körülbelül egy centi széles és öt centi hosszú csíkot, tekerd a fakanálra, és óvatos csúsztasd le a tésztaspirált a fakanál nyeléről a bő, forró olajba. Süsd aranyszínűre a fánkokat oldalanként két-három perc alatt. Még melegen forgasd bele a porcukorba, és lekvárral tálald.