25 dkg sertéshús
20 dkg zöldbab
10 dkg kelkáposzta
3 sárgarépa
2 petrezselyem
2 krumpli
5 szelet szárított vargánya
1 paradicsom
1 paprika
1 evőkanál olívaolaj
lestyán
só
bors
A gombóc hozzávalói
2 krumpli
1 tojás
1 marék kapor
1 evőkanál liszt
1 teáskanál olaj
1 mokkáskanál szódabikarbóna
diónyi vaj
fél húsleveskocka
só
A zöldségeket mosd meg, pucold meg, és kockázd fel. A húst is vágd körülbelül kétszer két centis kockákra, majd hideg vízben tedd fel főni. Ha felforr, kanállal szedd le a habját. Közben egy serpenyőben hevíts olajat, rakd bele a sárgarépát, a petrezselymet, majd kezdd el dinsztelni. Tedd rá a felvágott póréhagymát, a paprikát, sózd meg, kicsit forgasd meg. Vigyázz, mert a póréhagyma hamar megég!
Rakd a levesbe a megdinsztelt zöldséget, majd a felvágott káposztát, a krumplit és a zöldbabot. Fűszerezd sóval, borssal, tedd hozzá a vargányát, a paradicsomot, és bőségesen lestyánt. Alacsony fokozaton főzd a levest körülbelül 20 percig. Amikor megpuhulnak a zöldségek és a hús is, mehet bele a zöldborsó. Még körülbelül tíz percig hagyd forrni.
A gombóchoz sós vízben főzd puhára a krumplit, és még melegen törd össze. Add hozzá rögtön a vajat, hogy jól beleolvadjon. Amikor kihűl, üss bele egy tojást, és lassan keverd hozzá a lisztet és a szódabikarbónát. Kevés olajjal dolgozd össze a masszát, és fűszerezd ízlés szerint. Utána vizes kézzel formázz gombócokat. Egy lábosban forralj vizet, dobj hozzá fél húsleveskockát. Amikor elkezd lobogni, rakd bele a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, főzd még egy percig. Szedd tányérra, és a forró levessel kínáld.
Ha Erdélyben jársz, feltétlenül kóstold meg a csorbalevest. Jellegzetes ízét a lestyán adja. Ám minél több friss zöldség kerül bele, annál finomabb. Általában húsgombóccal készítik, de krumpligombóccal is nagyon ízletes. A csorba savanyítására korpaciberét használnak.