Cukormáz

Hozzávalók:


1. FEHÉR CUKORMÁZ HIDEG ÚTON
30 deka egész finom szitán átengedett porcukor
2 tojásfehérje
1/2 citrom leve

2. FEHÉR CUKORMÁZ MELEG ÚTON
30 deka cukor
1 kis borospohár víz

Elkészítés:


1. FEHÉR CUKORMÁZ HIDEG ÚTON
A porcukrot keverjünk simára 2 tojás fehérjével és fél citrom levével.
A mázat azonnal használhatjuk.
Langyos sütőben szárítva a bevont süteményeket , szép fényt nyernek.
Könnyen elkészíthető, figyeljünk oda hogy a tojásfehérje mindig friss és hideg legyen. Langyos sütőben való szárítás gáz sütőnél 1-2 fokozat között, kb 5-10 perc mérettől függ.

2. FEHÉR CUKORMÁZ MELEG ÚTON
A cukrot egy kis-borospohár vízzel leöntünk s tiszta edényben kis lángon addig főzünk , míg a belemártott s lecsurgatott lyukacsos habkanálra fújva a lyukakon hólyagok nem keletkeznek. Főzésközben a cukor habját fakanállal vagy habszedő kanállal lehúzzuk. A cukor hólyagossá főzése előtt elveszíti habját s gyengén gyöngyözően forr. Igen ügyeljünk , hogy a forró cukor kezünkre ne cseppenjen , mert azonnal égési sebet okoz. A hólyagossá történt főzés után a forró szörpöt márványlapra öntjük ki és széles , lapos késsel forgatjuk ide-oda ( cukrásznyelven " táblázzuk" ), míg átlátszatlan és kemény lesz. A fehér megkeményedett cukortömeget most nedves kézzel meggyúrjuk és tiszta edénybe téve , gőz felett önthetővé olvasztjuk. Melegen öntjük a tortára vagy a mignonokra és meleg késsel simítjuk. Szárítás és fényezés, mint a hideg máznál.Vagyis, langyos sütőben szárítva a bevont süteményeket , szép fényt nyernek.
Nem egy könnyen elkészíthető recept otthon, de gyakorlott háziasszonyok eltudják készíteni. Óvatosan kell dolgozni mert a cukor nagyon forró!!! Ha nincs otthon márványlap jó egy nagyobb kültéri metlaki lap is én is ezen dolgozom.
3. SZÍNES CUKORMÁZAK
Színes cukormázakat tetszés szerint a hideg vagy meleg úton készült fehér mázból egyszerű festéssel készíthetünk.
Ma már megvásárolhatóak az ételfestékek különböző színekben ás állagban. Kaphatóak : por, gél, folyékony formában élelmiszer boltokban vagy nagyobb áruházakban.
Profibb gél és por festékeket internet webáruházakból tudjuk megrendelni!
Figyeljünk oda hogy csak keveset rakjunk a mázba mert nagyon erősek!
4. KÁVÉMÁZ
30 deka cukrot egy kis borospohár erős feketekávéval elkeverünk és a meleg úton készült fehér-cukormáznál leírt módon főzzük és táblázzuk.
Nagyon finom máz , ha vásárolt fondant cukormázból készítjük akkor a vizet cseréljük le kávéra.
5. CUKROS CSOKOLÁDÉMÁZ
20 deka finom szitán átszitált porcukrot 2 tojás fehérjével elkeverünk , azután12 deka megolvasztott csokoládét öntve hozzá,
gőz felett simára keverjük. Szükség szerint a bevonás előtt pár csepp sűrű szirupot is tehetünk a mázhoz. Langyos melegen
öntjük a süteményre és gyengén fűtött sütőben szárítjuk meg
Könnyen elkészíthető, figyeljünk oda hogy a tojásfehérje mindig friss és hideg legyen. Csokoládénak használjunk jó minőségű csokoládét, mindegy hogy ét- tej- vagy fehér csokoládé csak jó legyen a minősége!
Langyos sütőben való szárítás gáz sütőnél 1-2 fokozat között, kb 5-10 perc mérettől függ.
6. CSOKOLÁDÉMÁZ, VAJAS
12 deka cukrot 10 deka csokoládéval és egy kis pohárka vízzel sűrűre főzünk. A tűzről levéve, simára kavarjuk. Ha kissé kihűlt, még kis tojásnyi vajat keverünk hozzá és a tortára kenjük.
A recept könnyen követhető , elronthatatlan.
Nagyon fontos , hogy a csokoládé itt is jó minőségű legyen , bármilyen fajtát használjuk és a vaj az VAJ legyen nem ráma!

7. CSOKOLÁDÉMÁZ , OLVASZTOTT
20 deka megolvasztott mártócsokoládéhoz ( Tunkmassza )
kis kanálnyi vajat teszünk. A tortákat vagy minonokat melegen vonjuk be e csokoládéval. Ezzel a mázzal bevont süteményeket csak szabad levegőn szárítjuk.
Itt is fontos , hogy a csokoládé vagy torták bevonásához szolgáló csokoládé legyen pl KATICA, vagy használjunk a jobb eredmény érdekében jó minőségű csokoládékat és igazi vajat NEM RÁMÁT !