1 kg krumpli
25-30 dkg liszt
4-5 fej vöröshagyma
szalonna
só
olaj
A krumplit megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, sózva feltesszük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Amikor megfőtt, krumplinyomóval a saját vizében pürésítjük. Aztán lassan beledolgozzuk a lisztet, és fakanállal erősen, gyorsan keverjük a tűz fölött. Szörnyű munka, sokáig kell csinálni, az ember karja leszakad. Addig csináljuk, amíg sűrű és sima állagot nem kapunk.
4-5 fej – tehát sok – finomra vágott hagymát sok szalonnazsíron arany színűre pirítunk. A hagymás zsírba már mártogatott kanállal a krumplimasszából kb. 4-5 centis galuskákat szaggatunk.
A galuskákat lerakjuk egy lábasba egymás mellé, mint az aranygaluskát. A maradék hagymás zsírral és tejföllel meglocsoljuk. Sütőben kicsit megpirítjuk.
Az eredmény: nagyon szaftos és ízes, itt-ott pirult, szabálytalan galuska, jó sok hagymával.
Frissítésül adhatunk rá finomra vágott lila hagymát és különféle fűszernövényeket.