2 kg eper
70 dkg cukor
1 citrom leve
Az epret áztasd tíz percre hideg vízbe, majd csapvíz alatt öblítsd le jó alaposan. Távolítsd el a szárát, vágd kettő-négy részre, és tedd egy nagyobb tálba vagy lábosba. Szórd rá a cukrot, és hagyd állni egy éjszakán át. Főzés előtt botmixerrel pépesítsd ízlés szerint, és nyomd rá a citrom levét. Kis lángon főzd addig, amíg kellően besűrűsödik, illetve elfő a habja. Közben többször kevergesd meg fakanállal. Ha egy tányérra cseppentesz kevés lekvárt, és nem folyik szét, akkor biztosan elkészült.Közben az üvegeket és a kupakokat mosd el, akár ki is főzheted. Amikor a lekvár kezd sűrűsödni, állítsd egy tepsibe, rakd bele az üvegeket, és önts alájuk vizet. Kezdd melegíteni, majd szedd tele mindegyiket lekvárral. Jól zárd le, és fordítsd fejjel lefelé legalább 5 percre. Takard be plédekkel, és hagyd addig a dunsztban, amíg ki nem hűlnek.
Minél sűrűbb lekvárt szeretnél, annál tovább kell főzni. Felbontás után mindenképpen tartsd a hűtőben. Ha biztosra akarsz menni, lezárás előtt rakj szalicilt minden üveg lekvár tetejére.