Erdélyi diós darázstészta

Hozzávalók:


Tészta
50 dkg liszt
15 dkg vaj
3 dl tej
4 dkg cukor
3 dkg élesztő
3 tojássárga
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom
csipet só

Diós töltelék
15 dkg cukor
10 dkg darált dió
10 dkg vaj

Tetejére
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:


A tésztához langyosítsd meg a tejet, rakd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, amíg felfut 10-15 perc alatt. Ha a térfogata jócskán megnő, és a teteje habos lesz, rakd az átszitált liszthez. Add hozzá a vajat, a sót, a citrom reszelt héját, a kétféle cukrot, és alaposan gyúrd össze. Ha elválik az edény szélétől és a kezedtől, valamint szép fényes, takard le, és meleg helyen keleszd a tésztát a kétszeresére 45-50 perc alatt.

Pihentetés után a tésztát lisztezett deszkán nyújtsd egy centisre, kend meg a cukor és az olvasztott vaj keverékével, majd szórd meg a darált dióval. Tekerd fel, mint a piskótát, és vágd fel kétujjnyi vastag szeletekre. Pakold a tekercseket zsírral kikent tepsibe, majd keleszd még 15-20 percig. Ezt követően rakd a tésztát előmelegített sütőbe, és süsd meg 180 fokon, 25-30 perc alatt.