Erdélyi gulyásleves - bográcsban

Hozzávalók:


2,5 kg birkahús (hasaalja, vagy combja)
1/2 kg leveszöldség
2 fej hagyma
10 gerezd fokhagyma
1 ek egész bors
2 fej kelkáposzta
1,2 kg burgonya
borsikafű
majoranna
kömény
3-4 babérlevél
2 ek vágott zöldpetrezselyem
4 dkg só.

Elkészítés:


A húst megszabadítom a faggyútól és az inaktól, megmosom, majd forró ecetes vízzel leforrázom. 6-8 percig forró vízben áztatom, majd apró kockákra vágom. 4 liter hideg vízben felteszem főni. Mikor felforrt, beleteszem a gézbe kötött fűszernövényeket, a tisztított hagymát és a fokhagymát, sózom és alig bugyogva hagyom főni. Eközben megtisztítom a leveszöldséget, ujjnyi darabokra vágom és a levesbe teszem. Mikor a hús és a zöldségek félpuhára füttek, beleteszem a feldarabolt burgonyát és a 8 részre vágott kelkáposztát. A levest nem szabad keverni. Ha megfőtt a leves, kiveszem a gézcsomagot, a levest megszórom zöldpetrezselyemmel és forrón tálalom.