1 citrom
kristálycukor
szegfűszeg
fahéj
3 dl tejszín
4-5 birsalma
só
A birsalmákat feldaraboljuk, eltávolítjuk a magházukat, azután kockákra vágjuk, s föltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. A citrom héjával és levével, csipetnyi sóval, fahéjjal, szegfűszeggel (ezeket érdemes teatojásban vagy tüllzacskóban a fazékba tenni) és ízlésünk szerinti cukorral fűszerezve addig főzzük, amíg a birsalma félig megpuhul. Ekkor a gyümölcs felét kivesszük és félretesszük – ez lesz a levesbetét –, a többit pedig szinte péppé főzzük. Eltávolítjuk a fűszereket, hozzáadjuk a tejszínt, majd botmixerrel az egészet összetörjük. A levest ezután leszűrjük, hogy megszabaduljunk a birs héjától és rostjaitól, majd visszatesszük a tűzhelyre. Az elfőtt folyadékot vízzel vagy tejszínnel pótoljuk, a levest még egyszer kiforraljuk, végül citromlével és cukorral utánízesítjük. A félretett birskockákkal tálaljuk.