Fleischküchle - sváb fasírt

Hozzávalók:


400 g darált hús: sertés és marha vegyesen, vagy csak marhahús
1 szikkadt zsemle
1 tojás
1 közepes hagyma
1-2 evőkanál aprított petrezselyemzöld
3 evőkanál olaj (sütéshez)
1 evőkanál vaj (sütéshez)
1-2 szardellafilé (elhagyható)

Bors

Elkészítés:


Áztasd be a kisebb darabokra tépkedett, szikkadt zsemlét langyos vízbe. Vágd apróra a hagymát, a petrezselymet és a szardellát (ez akár el is hagyható, a végén tényleg nem érzed az ízét, csak sós lesz tőle a vagdalt).
Tedd egy tálba a darált húst. A recepteskönyv vagy marha-sertést ír vegyesen, vagy csak marhát. Add hozzá a jól kinyomkodott zsemledarabokat, a tojást, az apróra vágott hagymát és petrezselyemzöldet. Sózd, borsozd és ízesítsd a szardellafilével. Keverd el jól a hozzávalókat.
Formázz 8-10 cm-es húsgolyókat. Ízlés szerint zsemlemorzsában is meg lehet forgatni, az eredeti recept szerint ez opcionális, én kihagytam.
Egy széles serpenyőben forrósítsd fel a vajat és az olajat, és tedd bele a húsgombócokat. Süsd mindkét oldalukat 5-6 percig, amíg át nem sültek.
A fleischkühle nem az a kulináris kalandozás a magyar ízbimbóknak, mint akár egy olasz, de főleg egy kínai vagy ázsiai étel. Tulajdonképpen ez egy fasírt, ami sütése és fűszerezése miatt kicsit a hamburgerre emlékeztet. Mindennek ellenére nagyon finom lett, stílusosan sváb krumplisalátával tálalva nagyon jól sikerült, és biztosan fogunk még csinálni.
Számomra egyébként a fleischküchle az egyik ékes bizonyítéka annak, hogy egy nemzet konyhájáról alkotott vélemény sokkal inkább a marketingen, mintsem az ételek valódi ízén múlik. Ez a sváb vagdalt lehet, hogy nem híres, az is lehet, hogy nem “menő”, de a világ bármelyik szegletében, bármilyen étkezéskor megállja a helyét!