Fordított Fügetorta

Hozzávalók:


5 dkg vaj
10 dkg barnacukor
2 ek. méz
füge
1/2 vaníliarúd

Tészta:
250 g finomliszt
1 tk. sütőpor
1/4 tk. szódabikarbóna
csipet só
2 dl író
2 tojás
75 ml olaj
120 g barnacukor
1/2 tk. fahéj

Elkészítés:


Egy 28 cm tortaformába, ami fontos, hogy ne legyen kapcsos, beledarabolom a vajat, beleszórom a cukrot, belecsorgatom a mézet és a vanília kikapart magját. Lassú tűzön megolvasztom, halvány sárgára karamellizálom.
A megmosott fügéket félbevágom és a megolvadt cukorba teszem, vágott felükkel lefelé, szorosan, hogy kitöltsék a formát.

Elzárom alatta a lángot.
Összeállítom a tésztát, amit Rachel Allan-tól kölcsönöztem.
A lisztet, a sütőport, a sót, a fahéjat és a szódabikarbónát összekeverem. Egy másik edénybe mérem az írót, a tojásokat, a cukrot, és az olajat, alaposan elkeverem. A szárazanyagokra öntöm, elvegyítem.
A fügére kanalazom, úgy, hogy mindenhol befedje.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütöm. Félidőben egy alufóliát terítek a tetejére, hogy ne barnuljon tovább.
Amikor kész, kiveszem a sütőből és 10 percet hagyom pihenni mielőtt átfordítom egy tortatálra.
Egy doboz mascarponét 1 dl tejszínnel és fél rúd vanília kikapart magjával kihabosítottam, tálaláskor minden szelet mellé adtam egy-egy kanállal belőle.