70 dkg (fehér) hagyma vékonyra szeletelve
3 ek vaj
1 ek olívaolaj
1 tk só
½ tk (barna) cukor
3 ek liszt
2 l forró marha alaplé (vagy 1 l alaplé, 1 víz)
1 ¼ dl száraz fehérbor
só, bors ízlés szerint
Én gyaluval szoktam felszeletelni a hagymát, az a leggyorsabb, és legegyszerűbb. Egy tál hideg vízre állítom a gyalut, így nem is könnyezem meg ezt a folyamatot. Leszűröm, és mehet a felhevített vaj és olaj keverékére. Lefedve 15 percig, alacsony hőfokon párold, majd vedd le a fedőt, tekerd fel a lángot közepesre, add hozzá a cukrot és a sót, és gyakori kevergetés mellett 35-40 percig karamellizáld. Ez egy türelemjáték, nem lehet siettetni, csak akkor lesz finom a végeredmény, ha a hagyma egyenletesen karamellizálódott – ehhez pedig idő kell.
Ha aranybarna, szórd meg a lisztttel, és kevergesd 3 percig, majd öntsd rá a bort, és pár másodperc után a forró alaplevet is. Így főzd leglább fél órát részben lefedve, közben habozd le ha szükséges. Ha puha, selmyes, és sűrű,tálalhatod is. Sok régi francia recept ilyenkor arra szólít fel, hogy 3 ek. konyakot adj hozzá; engem sem kell sokáig bíztatni, de óvatosan az alhollal, hiszen ezzel már nem főzöd.
Ha szeretnél rá sajtos kenyeret, akkor melegítsd elő grillt, egy kis tálba merj a levesből, piríts kenyeret, szórd meg sajttal és pár apró kocka vajjal, helyezd a levesre, grillezd, majd élvezd a hedonista levesed csodás látványát.