Francia rakott burgonya sajttal és baconnel

Hozzávalók:


1 evőkanál vaj
1360g burgonya egészben
350 g vékonyra szeletelt bacon, 1 cm-es darabokra vágva
2 nagy hagyma, vékonyra szeletelve
1 teáskanál só, vagy ízlés szerint
½ teáskanál frissen őrölt bors, vagy ízlés szerint
1 csipet cayenne bors
½ csésze száraz fehérbor
¾ csésze creme fraiche
450g (egy nagy kerek) Reblochon, vagy más, hasonló jellegű, kérges érett sajt

Elkészítés:


1. Sós vízben, héjával együtt főzzük a burgonyát 15-20 percig, mérettől függően. A villát már bele lehessen szúrni, de nem főzzük szét. Vegyük ki a vízből, és hagyjuk kihűlni.

2. Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra.

3. Egy serpenyőben, közepes lángon kezdjük el sütni a bacont. Kb. 5-7 percig, amíg a zsír nagy része kisül belőle, de még nem lesz ropogós. Toljuk a bacont a serpenyő egyik felébe, és papírtörlővel itassuk fel a kisült zsír egy részét. Adjuk hozzá a hagymaszeleteket. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg cayenne borssal. Közepes fokozaton kevergetve pároljuk, amíg a hagyma, puha, édes és aranybarna lesz. Öntsük hozzá a bort, és főzzük további 2 percig, majd vegyük le a tűzhelyről.

4. Vágjuk a sajtot két félkörbe, majd a félköröket keresztbe vágjuk el újra. Így négy olyan részt kapunk, amelyeknek van egy krémes, és egy kérges oldala.

5. Ha a krumpli kihűlt, hámozzuk meg, és vágjuk 0.5 cm vastag karikákra.

6. Kicsivel több, mint a felkarikázott burgonya felét tegyük egy mély sütőtálba. Nem baj, ha egy kicsit egymásra lógnak. Sózzuk meg. A hagymás keveréket terítsük szét a burgonya rétegen. Most jön a következő réteg burgonya. Kenjük meg creme fraiche-sel. Fektessük rá a sajtdarabokat, a kérges oldalával felfelé. Tegyük a sütő középső rácsára, és süssük 45-50 percig, amíg a burgonya teljesen megpuhul, és a teteje megbarnul.