Friss füge Galette

Hozzávalók:


200 g liszt
4-5 evőkanál őrölt mandula
2 evőkanál cukor
3/8 teáskanál só
7 evőkanálnyi hideg, sózatlan vaj, kockázva
3 evőkanál repceolaj
3 evőkanál jéghideg víz
450 g füge, szára nélkül, hosszában elnegyedelve
2 teáskanál citromlé
1 evőkanál szeletelt mandula, megpirítva

Elkészítés:


1.Tegyük , az őrölt mandulát, 1 evőkanál cukrot és a sót a késes robotgépbe, és keverjük össze. Fokozatosan adjuk hozzá a vajat, és keverjük, amíg morzsássá áll össze. Adjuk és keverjük hozzá az olajat, majd a vizet. Ha teljesen összeáll, formázzunk belőle egy korongot, és fóliába csomagolva tegyük egy órára a hűtőbe.

2.Melegítsük elő a sütőt 205 Celsius fokra.

3.Tegyük a fügéket egy nagy tálba, és szórjuk meg a maradék cukorral, öntsük rá a citromlevet, és finoman keverjük össze.

4.Csomagoljuk ki a tésztát, és nyújtsuk 30 cm átmérőjű körré. Tegyük a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Kanalazzuk rá a fügét, 5 cm-t hagyjunk körben üresen. Hajtsuk fel az üresen maradt széleket. Süssük 35 percig, amire a gyümölcs megfő, és a tészta enyhén megbarnul. Vegyük ki a sütőből és szórjuk meg a szeletelt mandulával. Vágjuk 10 szeletre