6 dkg cukor
3 ek tejszín
15 dkg puha vaj (82% zsírtartalmú)
A cukrot 3 ek vízzel tedd fel közepes lángon egy serpenyőben. Forrald fel, majd hagyd rotyogni 6-7 percet, míg aranybarna színe nem lesz. Közben vizes ecsettel törölgesd le a lábos szélét, hogy ne kristályosodjon ki. Ha kész a karamell, húzd le a tűzről és add hozzá a tejszínt, alaposan keverd el. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, keverd ki a puha vajjal, majd tedd tálba, vagy tekerd fel henger alakúra egy fóliában, és mehet a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Június 16-a hivatalosan a National Fudge Day, vagyis a nemzeti vajkaramella napaz Egyesült Államokban. A fudge ugyan Észak Amerikában már egészen mást jelent, mint vajkaramella, de én mégis maradtam ennél az értelmezésnél, amikor ezt a napot akartam méltó módón megünnepelni. A fudge ugyanis mostanában gyakorlatilag egy textúrát jelent, ami valóban vajkaramella jellegű: omlós, de közben krémes édesség, amely lehet csokis, karamellás, sőt, akár gyümölcsös is, gyakran magokkal is kínálják. Sőt, a “hot fudge” is létezik, ami tulajdonképpen egy olvasztott, sűrű csokoládé szirup.