Fügelekvár - Rozmaringos

Hozzávalók:


Fél kiló érett füge
15 dkg cukor
1 ek reszelt citromhéj
1 szár rozmaring

Elkészítés:


A fügéket megmossuk, szárait levágjuk, majd négy-négy gerezdre felvágjuk őket.
Egy nehézaljú lábasba szórjuk a füge szeleteket, a citromhéjat, hozzáadjuk a cukrot és rozmaringot. Felöntjük fél bögre vízzel (125ml), felforraljuk, és 15 percig puhára főzzük.
Botturmixszal pürézzük, vagy szűrőn átnyomjuk, továbbá 10-15 percig sűrű lekvárrá főzzük.
Sterilizált üvegekbe töltjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha darabosan kedveljük, vagy chutney-ként tálaljuk pl sajtok mellé, akkor elég krumplitörővel átnyomkodni.
A lekvár alkalmas sütemények, desszertek készítéshez, vagy csupán lekváros kenyérhez – ugyanakkor szuper crostinin kecskesajttal és/vagy pármai sonkával tálalva.
Remekül passzol vadakhoz, szárnyasokhoz, sertéssültekhez (akár mázként, mártásként vagy szószokban).
Ünnepi (pl karácsonyi) ételekhez citrom helyett narancshéjjal is elkészíthetjük.
Lehetőleg érett fügéket alkalmazzunk – ha nem azok, cukorral pótoljuk.
Tároljuk hűvös helyen, felbontás után csakis hűtőszekrényben.
A rozmaringos fügelekvár egy tuti egyszerű, pikáns verzió, érdemes kipróbálni! A fenti adag két kis üvegre elég (kb 2x2dl).