A tésztához
15 dkg búzaliszt
7.5 dkg vaj
2 evőkanál cukor
1 tojás
csipet só
A töltelékhez
5 db füge
3 kis szelet vaj
A karamellhez
10 dkg barnacukor
1 dl tejszín
A lisztet szitáld át, morzsold össze a vajjal. Add hozzá a tojást, a cukrot és a sót, majd jól gyúrd össze. Sima, könnyen formázható tésztát kell kapnod. Tekerd fóliába, és tedd a hűtőbe egy éjszakára. Másnap a karmellhez rakd a cukrot egy lábosba, és kis tűzön kezdd melegíteni. Ha megolvad, öntsd hozzá a tejszínt, és keverd simára, majd hagyd kihűlni.
A fügét tisztítsd meg, a szárát csípd le, és szeleteld fel. Készítsd elő a kis formákat. Nem kell őket külön vajazni. Nyújtsd kör alakúra a tésztát úgy, hogy valamivel nagyobb legyen, mint a forma. Igazgasd bele a sütit. Rakd rá a karamellt és a fügét. Hajtsd rá a tésztát a széléről, majd mindegyik tetejére tegyél egy-egy kis darab vajat. Süsd 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig. Ha szép aranybarna a pite, vedd ki, hagyd kihűlni, majd porcukorral szórd meg.