Grízes-mézes krémes

Hozzávalók:


Tészta
60 dkg liszt
18 dkg porcukor
7 evőkanál tej
5 dkg vaj
3 evőkanál méz
2 tojás
2 kávéskanál szódabikarbóna

Krém
25 dkg porcukor
20 dkg vaj
7 dl tej
7 evőkanál búzadara
3 dl baracklekvár
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom

Mázhoz
10 dkg vaj
6 evőkanál porcukor
5 evőkanál víz
2 evőkanál kakaó
1 evőkanál étolaj

Elkészítés:


A lisztet szitáld át, keverd el a szódabikarbónával, a porcukorral, és morzsold hozzá a vajat. A mézet langyosítsd meg, öntsd a lisztbe, add hozzá a tejet és a tojást, majd gyúrd össze. Jól nyújtható, rugalmas tésztát kell kapnod. Ha túl kemény lenne, adj hozzá egy-két evőkanál tejet. A tésztát oszd négy részre, nyújtsd ki lisztezett felületen. Helyezd az egyik lapot egy közepes méretű tepsi hátoldalára, és süsd meg 200 fokon körülbelül hét-nyolc perc alatt. A maradék három lappal is így járj el. Vigyázz, mert a mézes tészta nagyon hamar megkeményedik.

A krémhez tedd fel melegedni a tejet, add hozzá a búzadarát, és állandóan kevergetve főzd sűrűre. Rakd félre egy kicsit. Addig keverd habosra a vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citrom levével, majd forgasd a grízhez.

Állítsd össze a tésztát, az első lapra kenj krémet, a másodikra lekvárt, a harmadikra ismét krém következik, végül helyezd rá a negyedik lapot.

A mázhoz a porcukrot, a kakaót és a vizet kis lángon főzd két percig, majd a tűzről levéve add hozzá az olajat és a vajat. Gyorsan kend a tészta tetejére, és rakd hűvös helyre.