Házmester stangli

Hozzávalók:


35 dkg liszt
30 dkg héjában főtt, áttört, kihűtött krumpli
0,5-1 dl víz
2,5 dkg friss élesztő, vagy egy tasak szárított
1 tojás sárgája
4 dkg vaj

a tetejére néhány kanálnyi tejföl
opcionálisan hajszálvékony szalonna – jól jöhet, ha éppen kifelejtettük a sót a tésztából -, reszelt sajt, netán aszalt paradicsom, sonka

Elkészítés:


A lisztet, a krumplit, a vízben feloldott élesztőt, a tojást, a – kicsit megolvasztott – vajat és a sót összegyúrjuk, kidolgozzuk, majd 15-20 percig meleg helyen hagyjuk kelni. Ezután kicsit átgyúrjuk, két cipót formázunk belőle, és egyenként kör alakúra nyújtjuk. Egy körből 16 körcikkelyt szabunk ki. A tölteléket a hozzánk közelebb eső szélére tesszük, kifli alakúra feltekerjük, és vagy tojással, vagy tejjel higított tejföllel szépen lekenjük a kifliket. Sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon sülnek szép pirosra. Nekem most hajszálvékonyra szeletelt pancetta és edami sajt került a kiflikbe.