Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

Hozzávalók:


1,2 liter víz
7,5 dkg nádcukor
csipet só
1 nagy darab citromhéj
4 őszibarack meghámozva
8 levél bazsalikom
3 dl (török) joghurt
1 evőkanál étkezési keményítő

Bazsalikompesztó:
2 csokor bazsalikom
1 zöldcitrom leve és reszelt héja
5 dkg hámozott, pirított mandula
4 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál méz

Elkészítés:


Egy lábasban felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a cukrot, a sót és egyben a nagy darab citromhéjat. Addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad.
Beletesszük a felkockázott őszibarackot, vagy nektarint és a nyolc bazsalikomlevelet.
Néhány percig főzzük, de éppen csak annyira, hogy az őszibarack kissé elveszítse a nyersességét, de ne puhuljon meg.
A joghurtot csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és egy merőkanálnyi főzőlével, majd a levesbe keverjük.
De már nem forraljuk, csak néhány percig kevergetjük.
Tálalás előtt a bzsalikom leveleket kivesszük a levesből és teljesen kihűtjük.

A pesztóhoz az összes alapanyagot botmixerrel, vagy kis aprítógépben pürésítjük, és a levesre kanalazva tálaljuk.