Hortobágyi birkapörkölt

Hozzávalók:


10kg apróra vágott csontos birkahús
-1,5kg sertészsír
-2kg vöröshagyma
-só
-őrölt pirospaprika
-csípős hegyes, vagy cseresznyepaprika
-víz

Elkészítés:


Előkészületek: A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk, a húsra hideg vizet öntünk, tüzet gyújtunk a bogrács alá.
Az étel elkészítése: Sertészsíron üvegesre pirítjuk a hagymát (ami ízlés szerint történik, én egy kg húshoz egy jó nagy fej hagymát teszek), leveszem a tűzről, hozzárakom a bácsalmási őrölt pirospaprikámat, elkeverem és hozzáadom a birkahúst, amit előzőleg átmostam és vízben hagytam. Szinte csurgatás nélkül rakom a bográcsba, hogy egy minimális vízmennyiség tevődjön a bográcsba. Elkeverem a paprikás hagymával, ízlés szerint teszek hozzá csípős hegyes, vagy cseresznye paprikát, esetleg egy kisebb zöldpaprikát, lassan táplálom a tüzet és megvárom, hogy a hús feladja a levét. Ha nem volt túl öreg a jószág, akkor majdcsak elég alá annyi víz, amennyi a hússal belekerült, de ha nem akkor öntünk alá egy keveset. Ezután sózom minimálisan. Ha elfőzi a levét és úgy látom, hogy még van híja a fővésnek, akkor ismét pótolom a folyadékot és a sósságát csak a végén állítom be, mikor már szinte megfőtt. Jó kis sűrű szaftosra szoktam főzni, óvatosan elfőzöm a vizet, hogy oda ne ragadjon. Ha öreg volt a jószág, nehezen akar megfőni, akkor víz helyet szódavízzel engedem fel, vagy egy késhegynyi szódabikarbónát teszek hozzá, szétbontja a rostokat, hamarabb megfő.