Indiai lepénykenyér (naan)

Hozzávalók:


45 dkg liszt + a nyújtáshoz
• 3,5 dl natúr joghurt
• 3 dkg puha vaj
• 1 tk só
• 7 g szárított élesztő
• olívaolaj és fokhagyma a tálaláshoz

Elkészítés:


Keverjük össze a kenyér összes hozzávalóját. Adjunk hozzá annyi meleg vizet (kb. 1-1,5 dl), hogy gyúrható kenyértésztát kapjunk. Konyharuhával lefedve, szobahőmérsékleten kelesszük 1,5 órán át. A tésztát vágjuk 20 részre, formázzunk belőlük gombócokat. Forrósítsunk fel egy teflonserpenyőt. Liszttel bőven szórva a munkafelületet, nyújtsuk ki egészen vékonyra a tésztagömböket. Nagy lángon süssük meg az egyik oldalát, szépen fel fog hólyagosodni, majd fordítsuk meg. A két oldal sütése kb. 1 perc, vagy még annál is kevesebb. Tálaláskor kenjük meg zúzott fokhagymával elkevert olívaolajjal.

Trükkök, tippek, praktikák:


A receptben leírt mennyiség elég sok kenyeret ad ki. A kisült lepényeket bátran lefagyaszthatjuk, fogyasztás előtt fagyosan tegyük egy percre kenyérpirítóba.