800 g olasz fehérliszt (vagy 800 g erős, gluténban gazdag fehér liszt)
200 g búzadara
2×7 g szárított, tasakos élesztő
650 ml langyos víz
egy csapott evőkanál tengeri só
egy evőkanál barna cukor (vagy méz)
Paradicsomszósz, extra szűz olívaolaj
1 gerezd megtisztított és apróra vágott fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom letépdesett levelei
400 g jó minőségű konzerv lucullus paradicsom
tengeri só és frissen őrölt fekete bors
1. A lisztet, a búzadarát és a sót keverd össze, öntsd egy munkalapra, és csinálj lyukat a közepére.
2. Az élesztőt futtasd fel a cukorral és a vízzel, majd öntsd a lyukba.
3. Gyúrd a masszát 10 percig.
4. Lisztezd be a tetejét, és pihentesd szobahőmérsékleten 15 percig.
5. Formázz a tésztából 6 labdácskát (ennyi pizza ideális ebből a mennyiségből).
6. A labdácskákat egyenként nyújtsd vékonyra, félcentis vastagságúra, majd pakold meg tetszőleges
feltétekkel.
7. 1530
perccel sütés előtt kezdd csak nyújtani, nem jó kint állni hagyni sokáig a tésztát.
Paradicsomszósz: Tegyél egy lábost a tűzre, önts bele kevés olajat, dobd bele a fokhagymát, és óvatosan pirítsd meg. Amikor már világos aranyszínűre pirult, add hozzá a bazsalikom felét, a paradicsomot, valamint néhány csipet sót és borsot. Alacsony lángon főzd 20 percig, közben nyomkodd szét benne aparadicsomot, hogy sima pürévé főjön.
Feltét: mozzarella, színes kaliforniai paprika, olívabogyó, esetleg olasz sonka