200 g tarkabab
600 g füstölt sertéscsülök
150 g petrezselyemgyökér
150 g sárgarépa
100 g füstölt, paprikás kolbász
1 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
só
8-10 szem feketebors
1 ek. olaj
2 ek. finomliszt
1 közepes fej hagyma
1/2 kk. édes-nemes pirospaprika
2 dl tejföl
borecet vagy citromlé
1/2 hegyes zöldpaprika
A csipetkéhez:
100 g finomliszt
só
1 tojás
1. Előző este két külön tálban, beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és csaknem puhára főzzük.
2. A répaféléket megtisztítjuk és felaprózzuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyan felkarikázzuk, majd a leszűrt babbal, a babérlevéllel, a teatojásba zárt fokhagymával és borssal együtt a csülökhöz adjuk, és az egészet puhára főzzük.
3. Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük 1 csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett munkalapon „meggömbölygetjük” őket, és kissé szikkadni hagyjuk.
4.Rántást készítünk: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, végül egyszerre felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük.
5. A csülköt kicsontozzuk, felaprózzuk, visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, és felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, utánasózzuk, borsozzuk, és zöldpaprika-karikákkal díszítjük (a teatojást és a babérlevelet tálaláskor eltávolítjuk). Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.
Mielőtt a rántást megszórnánk paprikával, le kell húzni az edényt a tűzről, mert a paprika pillanatok alatt megég, és keserű lesz tőle az étel!
Rántás helyett habarással is készíthetjük, amelyet akkor adunk a leveshez, ha a csipetke már majdnem megfőtt: 2 dl tejfölben és 1 merőkanál főzőlében simára keverünk 2 ek. rizslisztet, a leveshez adjuk, és mindössze 3-4 percig forraljuk.
Érdekességek:
A leves Jókai Mór (1825-1904) a mai napig legolvasottabb írónkról, a magyar romantikus próza kiemelkedő alakjáról kapta a nevét, aki az asztal örömeit sem vetette meg. Különösen kedvelte ezt a tartalmas bablevest, amelyet kedvenc nyaralóhelyén, Balatonfüreden, rendkívül ízletesen tudtak készíteni a helybéli vendéglősök. A hozzávalók – ahány konyha, annyi bableves alapon – némiképp változhatnak (a csipetke akár el is maradhat), de füstölt húsnak, paprikás kolbásznak és némi zöldségnek feltétlenül lenni kell benne.