Kakukkfüves sült tőkehal olasz kenyérsalátával

Hozzávalók:


6 tőkehalfilé, bőre lehúzva (kb. 900 g)
3 ek. repceolaj
6 nagyobb kakukkfűág
25 g vaj
½ citrom leve
A kenyérsalátához
1 fej fokhagyma
6 ek. repceolaj
2 ek. cabernet sauvignon (vagy fehérborecet)
600 g szilvaparadicsom, vagy ha lehet, több színű és méretű, jó minőségű koktélparadicsom
½ ek. tengerisó-pehely
200 g élesztős kenyér
2 gerezd fokhagyma összezúzva
3 ek. kapribogyó
½ csokor petrezselyem durvára vágva
nagy csokor bazsalikom levelei durvára vágva

Elkészítés:


1. Forrósítsuk fel a sütőt (villany: 180 fok, légkeveréses: 160 fok, gáz: 4-es fokozat). Az egész fej fokhagymát te­gyük egy darab alufóliára, locsoljuk meg 1 ek. repceolajjal, majd csoma­goljuk be és süssük 1 órán át. Közben kockázzuk fel a nagyobb paradicso­mokat, a kisebbeket pedig vágjuk fél­be. Tegyük őket egy tálba, szórjuk meg a sópehellyel, keverjük össze és tegyük félre ½ órára.

2. Amikor a fokhagyma már 40 perce sül, tépkedjük a kenyeret falatnyi da­rabokra és szórjuk egy tepsibe. Lo­csoljuk meg 2 ek. repceolajjal, kissé sózzuk és szórjuk meg az összezúzott fokhagymával, majd keverjük össze és toljuk a sütőbe 15 percre. Félidő­ben forgassuk át, míg aranybarnára és ropogósra sül. Vegyük ki a sült fokhagymafejet és a kenyérkockákat is a sütőből, a sütő hőmérsékletét pedig vegyük feljebb (villany: 200 fok, légkeveréses: 180 fok, gáz: 6-os fokozat).

3. Amikor a paradicsomok összeestek kissé, szűrjük át egy másik tálba, de a levét őrizzük meg és keverjük össze a maradék repceolajjal, az ecettel és a kapribogyóval. Ha a sült fokhagyma­fej már kihűlt annyira, hogy meg tud­juk fogni, nyomjuk ki a gerezdeket a héjukból, és az így kapott pasztát is keverjük hozzá. Kóstoljuk meg és sóz­zuk, ha szükséges. Ez lesz a salátaöntet.

4. Vágjuk a halat 6 egyforma szeletre, sózzuk, locsoljuk meg 1 ek. olajjal és tegyük félre 10 percre. Forrósítsunk fel 2 ek. olajat egy nagyobb tapadás­mentes, sütőben is használható serpe­nyőben. Fektessünk mindegyik hal­darabra egy kakukkfűágat, és a kakukkfűvel lefelé süssük 1-2 percig, míg a hal kezd kifehéredni. Ekkor tegyük a sütőbe, és süssük a hal vas­tagságától függően 4-6 percig.

5. Közben a ropogós kenyérkockákat keverjük a paradicsomhoz. Locsoljuk rá az öntetet, szórjuk meg a petrezse­lyemmel és bazsalikommal, majd ke­verjük össze. Osszuk szét a tányérok­ra. Ha a hal megsült, dobjuk a vajat a serpenyőbe és hagyjuk elolvadni ben­ne. Végül facsarjunk rá citromlevet és kanalazzuk a vajas szószt a halra. Te­gyük mindegyik darab halat a tányér­ra fordítva, hogy látszódjék a belesült kakukkfű, locsoljuk meg a serpenyő­ben maradt szósszal, majd őröljünk rá frissen fekete borsot.