Tésztához
25 dkg liszt
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 tojássárgája
1 kávéskanál cukor
só
Töltelékhez
50 dkg túró
10 dkg cukor
1 csokor kapor
Tetejére
1 tojássárgája
Morzsold langyos, cukros tejbe az élesztőt. Várj körülbelül tíz percig, amíg felfut, tehát a térfogata jócskán megnő. Add hozzá a lisztet, a tojássárgát, a sót, és dagaszd meg. Ha a tészta könnyen lejön a kezedről és szép fényes, takard le ruhával, és keleszd meg körülbelül egy óra alatt. Gyorsabban végzel persze mindennel, ha dagasztógépet használsz.
A töltelékhez a túrót, a cukrot és az apróra vágott kaprot keverd össze. Ha a tészta duplájára nő, lisztezett felületen nyújtsd ki, és kend rá vastagon a tölteléket. Ha lazítani szeretnéd a túrót, tejföllel megteheted. A tetejét kend meg a felvert tojássárgával. Told előmelegített sütőbe, és 200 fokon körülbelül 25 perc alatt süsd szép pirosra.
A legfinomabb kapros-túrós lepény, ahogy falun készítik
Gyermekkorod óta nem ettél igazán jó kapros-túrós lepényt? Akkor ezt a receptet ki kell próbálnod!
A friss kapor rengeteget dob az amúgy is nagyon finom, édes túrós lepényen. Ezzel a békebeli sütivel elfeledett ízeket idézhetsz fel. Akkor tényleg verhetetlen, ha a túró is házi.