Keleties bárányburger karfiol tabbouleh-vel

Hozzávalók:


Burger:
400g darált bárány
5 szál újhagyma
2 kk só
1 tk szódabikarbóna
5 gerezd fokhagyma
1 csomag korianderzöld
1ek őrölt koriander
1ek őrölt római kömény
½kk cayenne bors
½dl olívaolaj
Tabbouleh:
1 kis fej karfiol
1/2 dl víz
2 citrom leve
4 paradicsom
5 szál újhagyma
1/2 kk só
1 csokor friss korianderzöld
1 csokor friss menta
5 csokor friss petrezselyem... normális esetben, jelenleg az 5 csokor bébirépa répazöldje (vagy 30-40dkg)
Citromos répa:
4 csomag újrépa
3dkg vaj
pici só
1/4 citrom leve

Elkészítés:


A burger hozzávalóit egy tálban összegyúrom, nedves kézzel pogácsákat formázok a masszából, és lefedve legalább fél órára a hűtőbe teszem.

A répákat megmosom, a zöldjüket úgy vágom le, hogy 3-5 centit rajta hagyok a répán - nem hámozom, mert zsenge.

A tabbouleh-hez a megmosott, leveleitől megfosztott karfiolt robotgépben aprítom, a vízzel és sóval ressre párolom, hagyom kihűlni. A paradicsomot, az újhagymát és a zöldfűszereket a répazölddel együtt megmosom, lecsöpögtetem. Mindent felaprítok, hozzákeverem a karfiolhoz, és megöntözöm olívaolajjal, ráfacsarom a citrom levét.

A burgereknek egy vasserpenyőt vagy faszénsütőt felforrósítok. Egy másik serpenyőben a répának vajat hevítek. A húspogácsákat a sütőrácsra teszem, a répákat a serpenyőbe, utóbbit lefedem. A bugereket félidőben megfordítom, a répákat összerázom. Öt perc elteltével a tüzeket elzárom, tálalok: a tányérokon elrendezem a fasírtokat, formákban kiadagolom a tabbuleh-t, végül halmozok keveset a répákból is, amit megcsorgatok a citromlével.