2 ek zsír
1 nagy fej vöröshagyma
20 dkg füstölt csülök
1 fehérrépa
2 sárgarépa
fél fej karfiol
1 csokor újhagyma
4 gomba
25 dkg zöldborsó
25 dkg savanyú káposzta
1 l alaplé
Krumpligombóc:
5-6 főtt krumpli
6 ek liszt
1 rúd száraz kolbász
1 csokor snidling
só
bors
Zsíron megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott füstölt csülköt.
Felkockázzuk a sárgarépát és a fehérrépát, rózsáira szedjük a karfiolfejet, felkarikázzuk az újhagymát és felszeleteljük a gombafejeket.
Amikor ezzel elkészültünk az alaplével felöntjük a megdinsztelt hagymát és csülköt, és hozzáadjuk a zöldségeket, valamint a falatnyi darabokra vágott savanyú káposztát.
Addig főzzük, amíg az összes zöldség meg nem puhul.
Egy külön edényben összekeverjük a tejfölt a keményítővel, és ezzel behabarjuk a levest. Végül hozzáadjuk a gombát és a felaprított kaprot, és 5 percig gyöngyözve főzzük.
Kolbászos krumpligombóc
A kolbász bőrét lehúzzuk, morzsáira szedjük, és egy száraz serpenyőben megpirítjuk.
Egy keverőtálban a kockákra vágott és sós vízben kifőzött krumplira ráütünk egy tojást, kicsit megsózzuk, annyi lisztet szórunk rá, amennyit fölvesz ahhoz, hogy gombóccá tudjuk formázni, és az egészet összetörjük. Beleszórjuk az apróra vágott snidlinget és a pirított kolbászmorzsát, összegyúrjuk, és hagyjuk kihűlni. Pingponglabdányi gombócokat sodrunk belőle, és enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük őket.
A levest 3-4 krumpligombócra merve tálaljuk.