6 darabhoz
A tésztához:
25 dkg liszt
1/3 kocka friss élesztő
1 teáskanál+2 evőkanál cukor
1+0,5 dl langyos víz
1 evőkanál olvasztott vaj
1 csipet só
A vajas részhez:
20 dkg jó minőségű vaj (tömb)
5 dkg cukor
A szóráshoz:
4 evőkanál kristálycukor
A munkálatokhoz:
liszt a tészta és a munkafelület szórásához
vaj a formák kikenéséhez
1. A tésztához a lisztet dagasztótálba szórjuk. Az élesztőt hosszabb falú pohárba morzsoljuk, hozzáadjuk az 1 teáskanálnyi cukrot és felöntjük 1 dl langyos vízzel. Megvárjuk, hogy felfusson az élesztő. Ezután a liszthez adjuk az olvasztott vajjal, a sóval, a többi cukorral és vízzel együtt. Alaposan összegyúrjuk, megdagasztjuk, majd letakarva (tetejét kevés liszttel meghintve), meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
2. A megkelt tésztát átgyúrjuk, tetejére ismét kevés lisztet szórunk, majd letakarva ismét megkelesztjük.
3. Az újra megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyabb téglalappá nyújtjuk (1. fázis). A vajat kihabosítjuk a cukorral, spatulával egy nagyobb méretű sütőpapírra halmozzuk, elsimítjuk. Becsomagoljuk a vajat a sütőpapírba (mintha egy könyvet csomagolnánk csomagolópapírba), és sodrófával elnyújtjuk úgy, hogy szélessége kb. megegyezzen a kinyújtott tészta szélességével, hosszúsága pedig annak kb. 2/3-a legyen. Pár percre hűtőszekrénybe vagy mélyhűtőbe tesszük abban az esetben, ha kicsit is olvadtnak érezzük.
4. A lehűlt vajat a tésztára helyezzük (2. fázis) először ráhajtjuk az üresen maradt tésztarészt (3. fázis), majd erre hajtjuk a vajas részt (4. fázis). Fordítunk rajta 90 fokot, és elnyújtjuk a tésztát úgy, hogy ismét hosszúkás téglalapot kapjunk (5. fázis). Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára.
5. A lehűlt tésztát ugyanúgy, ugyanabban a sorrendben meghajtogatjuk és kinyújtjuk (immár vajtömb nélkül), majd ismét pihentetjük a hűtőben. 3-szor ismételjük a folyamatot.
6. Az utolsó nyújtás után a tésztát 3/4 cm vastagra nyújtjuk (amennyiben vastagabb) lisztezett felületen, a széleket egyenesre vágjuk, majd a tésztát 6 egyforma négyzetre szeljük (nálam ilyen mennyiség és vastagság mellett 8*8 cm-es négyzetek készültek). Mindre hintünk kristálycukrot, a cukrot tenyerünkkel kissé beleütögetjük a tésztadarabok felületébe (ezáltal egyenletesen kissé ellapítjuk és egyben megnöveljük a tésztanégyzetek nagyságát).
7. A tésztadarabok 4 sarkát összefogva, összecsípve batyukat formázunk, majd mindet egy-egy kivajazott, 9 cm átmérőjű, kerek cupcake-formákba tesszük. (Ha muffinformánk van, egyszerűen vágjuk arányosan több kisebb négyzetre a tésztát.) Fóliával lefedjük, 20 percre hűtőbe tesszük pihenni. Közben 170 fokra előmelegítjük a sütőt.
8. A süteményt sütőbe toljuk, és kb. 40 perc alatt készre sütjük (a sütési idő felénél-2/3-ánál alufóliával letakarjuk). Rácsra téve megvárjuk, hogy kihűljön.
A süti, ami meghálálja a ráfordított időt! Június 20-i emléknapja jó ok arra, hogy végre nekiálljatok, higgyétek el, nem fogtok csalódni! A süti klasszikus breton recept, a kouign szó süteményt, az amann pedig vajat jelent. 1860 körültől jegyzik, Douarnenez településről származik.
Állítólag úgy jött létre, hogy kitalálójának, egy cukrásznak túl sok megrendelése akadt, ezért hirtelenjében minden keze ügyébe kerülő alapanyagot összekevert, hogy gyorsan készítsen valami eladhatót.
Hogy ez igaz vagy sem, azt nem tudhatjuk, mindenesetre szuper finom, édes, vajas ízű sütemény, külső rétegei ropogósak, kissé emlékeztetnek a croissant-ra, belül viszont tömörebb, sűrűbb, puhább szerkezetű. Egy csésze cappuccino vagy flat white mellé el sem tudnék képzelni jobbat!