Krumplis pogácsa

Hozzávalók:


50 dkg liszt
50 dkg krumpli
15 dkg sertészsír
1 bögre tej
1 tojás
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
fél csomag élesztő

Elkészítés:


A krumplit főzd meg héjában, enyhén sós vízben körülbelül 20 perc alatt. Ha elég puha, szűrd le, pucold meg, és még melegen törd össze. Tedd félre addig, amíg kihűl. Az élesztőt rakd cukros, langyos tejbe, és futtasd fel. Várj 10-15 percig, amíg jól megemelkedik. Közben a zsírt morzsold össze a liszttel, majd a krumplival. Add hozzá a megkelt élesztőt, a tojást, a sót, és alaposan gyúrd össze. Hogy ne legyen túl lágy a tészta, a tejet ne egyszerre adagold hozzá. Ha jól összeáll, takard le, és szobahőmérsékleten keleszd mintegy 45 percig.

Ha a tészta körülbelül a kétszeresére nő, lisztezett gyúrótáblán nyújtsd ki másfél-két centi vastagságra, és pogácsaszaggatóval szúrd ki. Rendezd a pogácsákat kizsírozott tepsibe, és negyed óráig pihentesd. A tetejét olvasztott zsírral kend meg. Tedd 180 fokos sütőbe, és 30 perc alatt süsd aranybarnára.