Krumplis zabgombócok sajtszószban

Hozzávalók:


Hozzávalók a gombócokhoz
60 dkg főtt, tört krumpli
20 dkg zabpehelyliszt

ízlés szerint zöld vagy szárított fűszerek

Hozzávalók a sajtszószhoz:
1 bögre áztatott kesudió/napraforgómag
1 kávéskanál fokhagymapor
2 evőkanál tápiókaliszt
1.5 evőkanál inaktív étkezési élesztő
1 lapos kávéskanál só (vagy ízlés szerint)
1 kávéskanál almaecet
3/4 csésze meleg víz
1 kávéskanál füstölt paprika

Elkészítés:


A gombócok elkészítése:
1. A krumplit, a zabpehelylisztet és a fűszereket gyúrjuk össze, formázzunk belőlük gombócokat.
2. A gombócokat sós vízben főzzük ki.
3. Kifőzés után tegyük őket a sajtszószba.

A sajtszósz elkészítése:
1. Előző este áztassuk be a kesudiót, vagy 1 órányi időre áztassuk forró vízbe.
2. Minden hozzávalót tegyünk bele a turmixba és turmixoljuk simára.
3. A turmixból öntsük át egy serpenyőbe és állandó keverés mellett melegítsük addig, amíg a tápiókaliszttől besűrűsödik.
Tálaljuk a szokásos köretekkel, rizzsel, batátával, párolt zöldségekkel.