Kürtőskalács - eredeti erdélyi

Hozzávalók:


5 kg liszt,
Minden kg-hoz: 1 kávéskanál só,
1,5 evőkanál cukor,
1 tojás,
citrom reszelt héja,
tej, (tej, 1 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő /kg)
2 kg liszthez 25 dkg vaj.

Elkészítés:


Ezt egész érdekesen dagasztják.
Úgy képzeld el, hogy a kezedbe fogsz egy kötelet,
és mintha engednéd le a kútba, egyik kezedet átrakva a másik alatt “hajtod előre”.
Így tupírozod a tésztát. A tésztából rudat sodorsz, lazán feltekered a sütőfára,
ahogy a cukorban hentergeted, összeér a tészta. Megsütöd. Ha kész,
ruhával bélelt kosárba teszed. (Mikor lehúzod a fáról, belefújsz, hogy menjen ki a pára.)

Trükkök, tippek, praktikák:


Mikor lehúzod a fáról, belefújsz, hogy menjen ki a pára.