Lecsóalap télire

Hozzávalók:


zöldpaprika 4-5 féle 5 kg
paradicsom 2 kg
hagyma 2 kg
zsír, olaj 8–10 ek
piros paprika 4– 5 ek
gomba (apró) 1 kg
só ízlés szerint

Elkészítés:


A hagymát megtisztítod, megmosod és apróra vagy fél karikára vágod (először félbe, utána keresztbe).
A paprikát megmosod, kicsumázod (szárát benyomod, majd kihúzod a csumával együtt), karikákra vagy szeletekre vágod.
A paradicsomot megmosod, rövid időre forró vízbe dobod (így válik el könnyen a héja, héját lehúzod, karikára vagy szeletekre vágod.
A felmelegített zsiradékba beleteszed a hagymát és üvegesre párolod. Leveszed a tűzhelyről, beleteszed a piros paprikát, a feldarabolt paradicsomot (ez levet enged, így a piros paprika nem fog megégni, amit azért kerülj el, mert keserű lesz), végül a feldarabolt zöldpaprikát.Ízlés szerint megsózod és félig készre párolod.

Trükkök, tippek, praktikák:


Száraz dunsztolással
üvegekbe (8-10 üveg kell hozzá)
A félig készre főtt forró lecsó alapot 750 ml-es csavaros tetejű üvegekbe mered. (A zsír v. olaj felúszik a tetejére, ennek egy részét felhasználásnál el is távolíthatod és fel-használhatod pl. pörkölt készítéséhez.) Kevés nátriumbenzoát tartósítót szórsz rá, le-zárod és újság papírba, párnákba, plédekbe 24 órára becsomagolod. A 24 óra eltelte után (ha jól csomagoltál, még langyos, vagy meleg lesz) a tároló helyre állítod. Ha nem szeretnél tartósítószert használni, dolgozz tisztán és dunsztolás előtt 5 percre állítsd fejre az üvegeket.

Vagy:
Nedves dunsztolással
üvegekbe (8-10 üveg kell hozzá)
A feldarabolt alapanyagokat üvegekbe rétegezed. Mivel több paprikád van, azt egy kicsit vastagabb rétegben és úgy, hogy az aljára és a tetejére paprika kerüljön. Jó alaposan lenyomkodod, hogy minél több férjen bele. A tetejére késhegynyi nátriumbenzoátot teszel és nedves dunsztban hőkezeled.