Meggyes pite

Hozzávalók:


A tésztához

40 dkg finomliszt
25 dkg vaj
10 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 tojássárga
1-2 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor
fél citrom

A töltelékhez
1 kg magozott meggy
5 evőkanál cukor
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 teáskanál fahéj

Tetejére:
1 tojás

Elkészítés:


A tésztához keverd el a lisztet a sütőporral. Morzsold össze a vajjal, majd dolgozd össze a liszttel, a tojássárgájával, a kétféle cukorral, a reszelt citromhéjjal és a tejföllel. Gyorsan gyúrj belőle ruganyos tésztát, és válaszd egy kisebb és egy nagyobb részre. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe fél órára.

A töltelékhez a meggyet mosd meg, magozd ki, majd csepegtesd le. Keverd hozzá a cukrot, a fahéjat, kevés zsemlemorzsát, és hagyd állni egy kicsit. A piteformát kend ki vajjal, és szórd meg liszttel. Nyújtsd ki a nagyobb tésztát, és simítsd a piteforma aljába. Hints rá zsemlemorzsát, majd rakd rá a tölteléket. Nagyobb lyukú reszelőn reszeld rá a másik tésztát, vagy sodorj belőle rácsokat, és fedd be vele a meggyet. A tetejét kend meg villával felvert tojással, és told előmelegített sütőbe. Süsd aranyszínűre körülbelül 30-35 perc alatt. Porcukorral megszórva kínáld.