Narancslekvár

Hozzávalók:


1,5 kg kezeletlen narancs
2-3 kezeletlen citrom
2 kg cukor
2,5 liter hideg víz

Elkészítés:


1.Először következik a legmunkaigényesebb lépés, erre szánjatok időt, mert ez bizony macerás. A narancsokról négy gerezdben le kell hámozni a héját. A héjából én éles késsel a fehérje vastag részét eltávolítottam, de azért bőven hagytam rajta. A narancshéjat gyufaszálvékony szeletekre szeleteljük. Ugyanezt tesszük a citromokkal.
2. A meghámozott narancsokat és citromokat félbevágjuk, a levüket kifacsarjuk (én elektromos citrusfacsaróval tettem), majd a megmaradt húst feldaraboljuk. Mindent: a vékonyra szeletelt héjat, a levet és a húst egy edénybe tesszük, majd felöntjük 2,5 liter hideg vízzel. Ez lehet egy nagy műanyag doboz pl.. de én abba a lábasba tettem, amiben másnap főztem. Egy napra ázni hagyjuk.
3. Mindent együtt (a vízzel együtt, nem kell leszűrni) elkezdünk főzni, a tetején képződő habot néha levesszük. Addig főzzük, amíg a narancshéj teljesen megpuhul, és szinte áttetsző lesz, összesen kb. 1-1,5 órán át. Ekkor hozzáadjuk a 2 kg cukrot, majd ezzel erős lángon további kb. 1 órán át. Kiskanálpróbával lehet ellenőrizni, hogy jó-e – a lekvár még a szinte kész állapotában is nagyon hígnak tűnik, de ahogy áll, tovább sűrűsödik majd. Akkor jó, ha egy kiskanállal kiveszünk egy kis tálkára, állni hagyjuk, és kb. 10 perc alatt nagyjából megdermed, de nem teljesen, mert még az üvegben is szilárdulni fog.
4. Sterilizált üvegekbe töltjük.