New Orleans-i fokhagymaleves

Hozzávalók:


6 mogyoróhagyma
2 újhagyma
2 nagy fej fokhagyma
1 ek olívaolaj
1 kk vaj
1 bagett
friss petrezselyem
friss kakukkfű
friss oregánó
2 babérlevél
4 csésze zöldségalaplé

bors
2 dl tej
10 dl tejszín
2 kk őrölt paprika
1 csokor felaprított metélőhagyma

Elkészítés:


Hámozzuk meg és vágjuk finomra a mogyoróhagymát és a vöröshagymát. Tisztítsuk meg a fokhagymát.
Melegítsük fel az olívaolajat és a vajat, majd mikor már habzik, tegyük bele a mogyoróhagymát, a vöröshagymát, és kb 5 percig pirítsuk magas lángon.
Ezután vegyük a lángot kicsire, tegyük bele a fokhagymagerezdeket és dinszteljük kb 30 percig, míg a hagymák mély aranyszínt kapnak.
A kenyérből vágjunk le 6 szép szeletet és tegyük félre. Vágjuk le a maradék kenyér héját, a belsejét, kb. 10 dekát tépjük kis darabkákra.
Kössük össze a fűszernövényeket, majd az alaplével együtt adjuk a leveshez, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd forraljuk fel.
Adjuk hozzá a kenyérdarabkákat, és főzzük még 20 percig. Ezután vegyük ki a fűszereket, adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, és finoman keverjük vagy turmixoljuk pürés állagúra.
A félretett kenyérszeleteket kenjük meg egy kis olívaolajjal, szórjuk meg paprikával. Mindkét oldalukat grillezzük aranyszínűre. Tálaláskor mindegyik tányérba tegyünk egy-egy szelet kenyeret, majd öntsük rá a forró levest. Felaprított metélőhagymával díszítsük!