Orosz hideg savanyúleves gerslivel és kovi uborkával

Hozzávalók:


10 dkg gersli
1,2 l alaplé
4 burgonya
6 kovászos uborka
1 doboz tejföl
1 evőkanál keményítő
1,5 dl kovászos uborka lé
1 evőkanál fehérborecet
1 csokor kapor

bors

Elkészítés:


A gerslit külön, sós vízben puhára főzzük, kb. 30-40 perc alatt puhul meg.
Az alaplevet felmelegítjük, beletesszük a felkockázott burgonyát, és kb. 15 percig főzzük, amíg megpuhul.
Ekkor hozzáadjuk a gerslit.
A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és a kovászos uborka levével.
Hozzámerünk egy keveset a forró levesből, majd a keverékkel behabarjuk azt.
A végén ízlés szerint adhatunk még hozzá egy kevés borecetet, ha nem találjuk elég savanyúnak a levest.
Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a feldarabolt kovászos uborkát és a finomra aprított kaprot. Lehűtjük, és jéghidegen kínáljuk.