Palacsinta - II. Erzsébet palacsintája

Hozzávalók:


4 teáscsésze liszt
4 ek. porcukor
2 teáscsésze tej
2 tojás
2 tk. szódabikarbóna
3 tk. tisztított borkő
2 ek. olvasztott vaj

Elkészítés:


1. Keverjük össze a cukrot, a tojásokat és a tej felét. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük egyneművé, közben folyamatosan adagoljuk a maradék tejet.
2. Ezután forgassuk hozzá a szódabikarbónát és a tisztított borkőt (ezek elegye teszi ki a sütőport).
3. Végül adjuk hozzá a vajat.

Kisütés:
A serpenyőbe kanalanként adagoljuk a tésztát, akkor fordítsuk meg, ha buborékok kezdenek rajta megjelenni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Már korábban írtunk arról a szakácskönyvről, mely tartalmazza Őfelsége kedvenc receptjeit. Ezek közül most megmutatjuk az egyiket. E recept alapján készült palacsintát 1960-ban az akkori amerikai elnök, Eisenhower és felesége, Mamie balmorali látogatásakor szolgálták fel. A párnak annyira ízlett a skót palacsinta, hogy II.Erzsébet levélben elküldte nekik a receptet.

A recept mellé ezt írta: „Kedves Elnök úr! Látva az Önről készült képet a mai újságban, melyen épp egy grillezett fürj előtt áll, eszembe jutott, hogy még nem küldtem el a skót palacsinta receptjét, melyet Balmoralban ígértem. Remélem, eredményesnek találja majd.”

Tippeket is fűzött a leíráshoz: „16 személyre elegendő ez a mennyiség, de ha kevesebb főnek süt, csak a lisztből és a tejből kell visszavenni, a többi marad ugyanennyi.” Valamint: „Cukor helyett már használtam arany szirupot, vagy melaszt, és azzal is remek lett a palacsinta. Jól át kell keverni a tésztát, ne álljon sokáig kisütés előtt.”