Paradicsomos húsgombóc fekete spagetti és Svédgomba

Hozzávalók:


1 liter paradicsomlé
4-5 db érett paradicsom
5-6 gerezd fokhagyma
1 kk cukor
1 csokor friss bazsalikom
friss oregánó

bors
Húsgombóc:
50 dkg sertéslapocka
1 db vöröshagyma

bors
50 dkg fekete linguine tészta
Svédgomba:
3-4 fej csiperkegomba
2-3 merőkanál paradicsomszósz
3 db babérlevél
5 db koktélparadicsom
friss bazsalikom
friss oregánó

Elkészítés:


Paradicsomos húsgombóc, fekete spagettivel

Egy mélyebb serpenyőben megdinszteljük a felaprított fél fej vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felvágott fokhagymákat is. Üvegesre dinszteljük őket. A paradicsomokat egészen apró kockákra vágjuk és a megdinsztelődött hagymákhoz adjuk. Ha elfőtt a leve, felöntjük paradicsomlével és tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
A főzési idő vége felé adjuk hozzá a cukrot és a frissen őrölt borsot.

Közben a húst és a vöröshagyma másik felét felvágjuk és egy késes aprítóban pürésítjük. Frissen őrölt borssal és egy jó csipet sóval is elkeverjük. Gombócokat formázunk kézzel, vagy kanállal galuskákat és forró olívaolajos serpenyőben kisütjük.

Amíg a húsgombócok sülnek, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük a tésztát.

Tálaláskor a kifőtt tésztára merjük a a pradicsomszószt, erre pedig jöhetnek a húsgombócok.

Svédgomba saláta

A gombafejeket felszeleteljük és forró, olívaolajos serpenyőben lepirítjuk. Ha elfőtt a leve, hozzáadjuk a babérlevelet és a friss oregánót is. Ha megpirult a gomba, beledobjuk a koktélparadicsomokat is, egészben és megsózzuk. Végül beletesszük a tépkedett bazsalikomleveleket és a hűtőbe tesszük.