Piskóta alaprecept

Hozzávalók:


6 db tojás kettéválasztva
120 g cukor
120 g liszt

23 cm átmérőjű tortakarikához.

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra.
A sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.
A tojás sárgáját habosra keverjük.
A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk. Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.
A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk.
Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet.
Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
40 perc alatt készre sütjük a piskótát.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az összeesett piskóta leggyakoribb oka, a túl keményre vert fehérje.
Magyarázat: A tojásfehérje hab apró buborékokból áll, és a habosításkor juttatjuk bele a levegőt. A teljesen keményre vert fehérje esetében az apró buborékok pattanásig feszülnek és sütés közben, a levegő hőtágulása következtében kipukkadnak. Ekkor a piskóta tartása elvész és összeesik. Ez elkerülhető, ha nem verjük fel teljesen keményre a fehérjét.
A felvert sárgáját szedjük a felvert fehérjéhez, vagy fordítva? Teljesen mindegy az eredmény szempontjából. Arra azért figyeljünk, hogy a nagyobbik tálban tudjuk kényelmesebben összekeverni.
Ha a sütőnk nem süt egyenletesen, akkor a sütési idő felénél fordítsuk meg a piskótát, hogy mindenhol egyenletesen átsüljön.
Ha alulról éget a sütőnk, tegyünk be alulra még egy tepsit.
Ha még nem telt le a sütési idő és nem is sült meg a piskótánk, de már sötétedik a teteje, akkor túl magas a hőfok a sütőben. Megoldás: Vegyük lejjebb a hőfokot és a sütés befejezéséig takarjuk le a torta tetejét, sütőpapírral vagy alufóliával.
Hogyan ellenőrizzük, hogy megsült-e a torta? Először is ellenőrizzük, hogy letelt-e a sütési idő. Gyengéden nyomjuk meg a piskóta felületét. Ha nem érezzük és halljuk, hogy szörcsög a piskóta, hanem enyhén szivacsos szerkezetű, akkor megsült.
Ha a piskóta megsült, átfordítás előtt nem kell megliszteznünk a felületét. Tegyünk a forró tepsire egy sütőpapírt és arra fordítsuk a piskótát. Így nem fog leragadni és nem kel a lisztet söprögetnünk a torta betöltése előtt.