Piskótatekercs baracklekvárral

Hozzávalók:


Hozzávalók 4 személyre:

6 darab tojás (fehérje, sárgája szétválasztva)
6 csapott evőkanál liszt
baracklekvár, rummal ízesítve

a tojássárgájához:

3 evőkanál cukor
citrom reszelt héja
1 csipet só

a fehérjéhez:

3,5 evőkanál cukor
1 csipet só

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat felütjük, és elválasztjuk a sárgájukat a fehérjétől. A tojássárgáját elkeverjük a cukorral és a sóval valamint a citrom reszelt héjával, majd habosra keverjük, és félrerakjuk. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd kemény habbá verjük. A tojásfehérje kemény habjának kb. a felét hozzáadjuk a habosra kevert tojássárgájához, majd nagyobb mozdulatokkal összekeverjük. Miután elkevertük, hozzáadjuk a lisztet – ehhez használjunk szűrőt –, alaposan eldolgozzuk, majd a maradék tojásfehérjehabot is hozzáadjuk, és óvatosan elkeverjük. A piskótamasszánkat tepsire helyezett zsírpapír közepére öntjük, majd spatula segítségével egyenletesen eloszlatjuk, vékonyan elsimítjuk és a sarkokat is kikenjük. Amennyiben nem tekercset akarunk készíteni, tehetünk bele meggybefőttet. Az előmelegített sütőben az alsó részre helyezzük, 200 fokon, alsó, felső sütési, légkeveréses funkción 20 percig sütjük. A sütési idő leteltével nedves konyharuhát helyezünk a pultra, áthúzzuk rajta a piskótát, így a papírt sokkal könnyebben el tudjuk majd távolítani az aljáról. Még melegen, a zsírpapírral együtt felgöngyöljük a piskótát, hogy szokja az ívet, ezután betekerjük a nedves konyharuhába. Kitekerjük és eltávolítjuk a piskótáról a zsírpapírt. A piskótát kihajtjuk a konyhapulton, a baracklekvárt elkeverjük egy kis rummal, simító lapát segítségével elsimítjuk a piskótán, majd jó szorosan feltekerjük a piskótát. 2-3 percig így hagyjuk, majd vékony pengéjű, éles késsel felszeleteljük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az nem baj, ha a tojás elválasztásánál a sárgájába jut a fehérjéből, azonban ha fehérjébe jut sárgája, akkor az megakadályozhatja azt, hogy kemény habot tudjunk verni a fehérjéből.