56 és ¼ dkg leveles tészta
15 dkg darált mandula
másfél db kissé felvert tojás
másfél evőkanál Cointreau likőr
2 teáskanál reszelt narancshéj
másfél evőkanál finomliszt
másfél db tojás
9 dkg kristálycukor
9 dkg sótlan vaj
HAJTOGATOTT LEVELES VAJAS TÉSZTA
Hajtogatott leveles vajas tészta
20-25 dkg vaj
1.7 dl hideg víz
0.5 teáskanál só
25 dkg finomliszt
1. Egy lábosban olvasszunk fel 3 dkg vajat. A lisztet és a sót szitáljuk a munkalapra, és készítsünk mélyedést a közepébe. Az olvasztott vajat és a jéghideg vizet tegyük a mélyedésbe (1. kép), ujjbegyünkkel gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. A végeredmény morzsás keverék lesz. Ha túl száraznak tűnne, adjunk hozzá pár csepp vizet, majd gyúrjuk össze.
2. A tésztát tésztavágóval vágjuk szét az egyik irányba (2. kép), majd fordítsuk el, és merőlegesen is vágjuk el. A tésztából formázzunk puha cipót. A tetejét kereszt alakban metsszük be (3. kép), hogy elkerüljük a zsugorodást. Csomagoljuk folpackba, és 30 percre tegyük a hűtőbe.
3. A maradék vajat 2 réteg szírpapír közé téve, sodrófával puhítsuk meg. A vajat - még mindig a zsírpapír között - 10 cm-es oldalú négyzetté nyújtjuk. A vaj olyan állagú legyen, mint a tészta, máskülönben nem egyenletesen oszlik majd el, és a tészta egyenetlenül emelkedik meg. Ha a vaj túl puha, ki fog folyni a tészta szélénél, ha viszont túl kemény, áttöri a rétegeket.
4. A tésztát tegyük az alaposan lisztezett munkafelületre. Nyújtsuk ki kereszt alakúra, a közepe legyen egy kicsit vastagabb, mint a széle. a vajat tegyük a tészta közepére, és a kereszt szárait hajtogassuk rá úgy, hogy csomagot kapjunk (4. kép). Fordítsuk el a tésztát úgy, hogy olyan legyen, mint egy könyv, amelynek a gerince balra áll. Nyomkodjuk le, és nyújtsuk ki 15 x 45 cm-es téglalappá (5. kép). Gondosan dolgozzunk, egyenesítsük ki a sarkokat, különben minden hajtogatásnál egyre egyenetlenebb lesz a tészta széle, és a rétegek sem lesznek egyformák.
5. A tésztát hajtogassuk levélformára, a felső harmadát hajtsuk le, az alsó harmadát hajtsuk fel. A felesleges lisztet seperjük ki a rétegek közül. A tésztát fordítsuk el 90 fokkal úgy, hogy a "gerince" ismét balra essen (6. kép). A záró széleket sodrófával nyomjuk le. Nyújtsuk ki újra a tésztát, majd a fent leírtak szerint alapján megint hajtogassuk össze. A sarkokat az ujjunkkal finoman nyomkodjuk le. Csomagoljuk be, és pihentessük a hűtőben.
6. Nyújtsuk ki újra, még kétszer hajtogassuk a már leírt módon, hűtsük, megint nyújtsuk ki, összesen hatszor kell megismételni a lépéseket. Ha nagyon meleg van, minden fordítás után érdemes lehűteni a tésztát. A tészta a végén egyenletesen sárgás színű lesz, készen arra, hogy felhasználjuk. Ha cseppet erezett, nyújtsuk ki és hajtogassuk még egyszer. Felhasználásig a hűtőben tároljuk.
A tálaláshoz:
igény szerint zsíros tejszín
1. A sütőt melegítsük elő 210 °C-ra (gáz 6-7. fokozat). Vajazzunk ki 2 tepsit, és béleljük ki őket sütőpapírral. Elektromos habverővel keverjük krémesre és simára a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, és keverjük simára. Forgassuk bele a darált mandulát, a lisztet, a reszelt narancshéjat és a Cointreau-t. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe.
2. A tésztatömböt vágjuk félbe. Vékonyan lisztezett munkalapon az egyik felét akkorára nyújtjuk, hogy 8 darab 10 cm átmérőjű kört vághassunk ki belőle. A köröket óvatosan tegyük a tepsikre. Pohárral vagy pogácsaszaggatóval mindegyik lap közepére jelöljünk ki egy 7 cm átmérőjű kört. A krémet a lapok közepére halmozzuk, és a kijelölt körön egyenletesen elosztjuk. A széleket megkenjük felvert tojással.
3. Nyújtsuk ki a maradék tésztát. Vágjunk ki ebből is 8 darab 10 cm átmérőjű kört, és tegyük őket a töltelékre. Kenjük meg felvert tojással, de vigyázzunk, ne folyjon le az oldalára, mert akkor nem tud megemelkedni a tészta. Egy kisebb kés hegyével rajzoljunk mintát a tészta tetejére. Süssük 20-25 percig, amíg felemelkedik és aranybarmára pirul. Tejszínnel kínáljuk.
A Pithiviers torta a Loire völgyében fekvő francia Pithiviers városkáról kapta a nevét. Ott ezt a tésztát a hagyományoknak megfelelően vízkeresztkor kínálják. Galette des Rois (királyok lepénye) néven - a vízkeresztre, a három királyok ünnepére utalva. A két kör alakú leveles tésztalap közé mandulás töltelék kerül, a tetejét rozettásra formázzák, a széleit kicsipkézik. A töltelékben hagyományosan elrejtenek egy babszemet is, amely állítólag szerencsét hoz annak, aki a saját süteményében megtalálja.