40 dkg tisztított, darabolt rebarbara
20 dkg vöröshagyma apróra vágva
1 dl testes vörösbor
2 evőkanál sherry ecet
2 evőkanál borecet
20-22 dkg cukor
2 dkg koriandermag kicsit megtörve
15 dkg mazsola
2,5 evőkanál curry por
1/2 mokkáskanál őrölt chili
2 evőkanál baracklekvár
1,5 teáskanál só
A felaprított rebarbarát és a hagymát egy széles serpenyőbe dobjuk, ráöntjük az eceteket és a bort, hozzáadjuk a mozsárban kicsit megtört koriandermagot, majd 10 percig szelíden forraljuk a keveréket. Ekkor adjuk hozzá a mazsolát, a lekvárt és a fűszereket, majd a kapott masszát 20 percig fedő nélkül, csendesen rotyogtatjuk. Ez alatt az idő alatt a rebarbara teljesen szétesik a hagyma megpuhul, és a fűszerek fantasztikusan kiegészítik egymást. Kifertőtlenített üvegekbe szedjük a chutney-t, amikor kihűlt, mehet a kamrába.
Rebarbara, a barbárok gyökere
A rebarbara – nevének jelentése: a barbárok gyökere – csak kora tavasztól május végéig, illetve szeptember elejétől az első fagyok beálltáig használható étkezésre, mert nyáron a benne megemelkedő oxálsav tartalom miatt hashajtó hatású, nagy mennyiségben pedig mérgező. De szezonjában nagyon ajánlom a fogyasztását.